Prawdopodobieńśtwo
Magda: Ze zbioru {−2,−1,0,1,2} losujemy kolejno bez zwracania liczbę a i następnie liczbę b i
zapisujemy wzór funkcji f(x) = ax + b. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że otrzymamy wzór
funkcji:
a) malejącej
b) przynajmniej dla argumentu 0 wartość dodatnią
c) stałej
d) której wykres przecina oś OY poniżej początku układu współrzędnych!
7 mar 21:33
Basia:
|Ω| = 5*4 = 20
(a)
a<0; b dowolne
to ile masz możliwości ?
(b)
a dowolne; b>0
(c)
a=0 b dowolne
(d)
a dowolne; b<0
7 mar 21:37
Magda: Basiu, chyba nie do końca..
7 mar 21:39
Basia: co nie do końca ?
7 mar 21:41
Magda: podaj jakie wg Ciebie będą odp.
7 mar 21:43
Magda: a w a) mam 2/5
w c) 1/5
7 mar 21:44
Mila:
Ω=5*4
a)A− funkcja malejąca
a<0, b− dowolne
|A|=2*4
b)B− przynajmniej dla argumentu 0 ma wartość dodatnią
a− dowolne , b>0
wypisz pary , 8 możliwości
c) C−funkcja stała
a=0, b −dowolne
|C|=1*4=4
d) D− wykres przecina oś OY poniżej punktu(0,0)
a=0 i b=−1
a=0 i b=−2 to mamy 2 możliwości
a≠0 i b=−1 lub a≠0 i b=−2⇔takie pary
(−2,−1),(−1,−2),(1,−2),(1,−1),(2,−2)(2,−1) 6 możliwości
7 mar 22:19