geometria analityczna-kwadrat
eeeee: W kwadracie ABCD bok AB zawarty jest w prostej y=−
13x−2, a punkt C ma współrzędne (5,3).
Wyznacz współrzędne wierzchołków A,B,D. (wierzchołek B już wyznaczyłam. proszę tylko o
wyznaczenie wierzchołka A lub C, a dalej dam radę już sama)
7 mar 19:20
konda: Masz w treści wyznaczony wierzchołek C
7 mar 19:25
Basia:
skoro masz już B i C to policz |BC|
i szukaj na danej prostej takiego A aby |AB|=|BC|
(dwa rozwiązania)
7 mar 19:27
eeeee: ja już wcześniej policzyłam |BC| i wiem, że ta długość jest równa z |AB| i zatrzymuję się na
tym, że ta długość wynosi 2
√10, wtedy można do wzoru podstawić
|AB|=
√(x2−x1)2+(y2−y1)2 ale coś mi nie wychodzi za bardzo
7 mar 19:33
eeeee: oj pomyliłam się, prosiłabym o wyznaczenie wierzchołka A lub D
7 mar 19:46
konda: C=(5,3)
|BC| = √(5−x)2+(3+13x+2)2
7 mar 20:06
eeeee: a skąd się wzięło to w 2 nawiasie?
7 mar 20:08
konda: bo punkt B należy do prostej y=−13x−2
7 mar 20:14
7 mar 20:14
eeeee: aaa, w ten sposób. a mogłabym prosić jeszcze o wyliczenie tego? bo mi jakieś głupoty wychodzą
7 mar 20:18
konda: Nie ma błędu. Wychodzi
| 10 | | 20 | |
| x2 − |
| x + 50 = (2√10)2 |
| 9 | | 3 | |
x=3 , co potwierdza rysunek
7 mar 20:34
eeeee: hmm, nie wiem czy dobrze rozumiem, ale z tego wyszedł x=3 do punktu B, a ja już napisałam, że
punkt B obliczyłam. Mi chodzi o współrzędne punktu A i D
7 mar 20:41
konda: No rzeczywiście

To punkt A liczysz podobnie z tego samego wzoru
B = (3,−3)
AB = 2
√10
7 mar 20:46
eeeee: a jak obliczyłam już i wychodzi mi, że są dwa x to mam wybrać dowolnie który, czy konkretnie
albo x=−3, czy x=9?
7 mar 20:57
konda: Są dwa możliwe punkty A i dwa możliwe punkty D do tego zadania. Jak narysujesz punkty A,B i C w
układzie współrzędnych to Ci się rozjaśni
7 mar 21:03
eeeee: aaa, okej

w takim razie pięknie dziękuję
7 mar 22:02