dziwne
Paulina: Udowodnij, że różnica liczby dwucyfrowej i liczby o tych samych cyfrach (od większej liczby
odejmujemy mniejszą), lecz zapisanych w odwrotnej koleności jest podzielna przez 9.
7 mar 19:27
ICSP: x − cyfra jedności liczby dwucyfrowej , x ∊ C oraz 0 ≤ x ≤ 9
y − cyfra dziesiątek liczby dwucyfrowej , y ∊ C oraz 0 ≤ y ≤ 9
i mam :
dla x > y
10x + y − (10y + x) = 10x + y − 10y − x = 9x − 9y = 9(x−y) = 9k gdzie k = (x−y)
dla x < y
10y + x − (10x +y) = 10y + x − 10x − y = 9y − 9x = 9k gdzie k = (y−x)
W obydwu przypadkach otrzymałem liczbę podzielną przez 9
c.k.d.
7 mar 19:30
ICSP: i trzeba jeszcze dopisać odpowiednio że w pierwszym przypadku x ≠ 0 a w drugim przypadku y ≠ 0
7 mar 19:33
Paulina: Poziom 3 klasy gimnazjum.
7 mar 19:34
ICSP: hmmm, to jest według mnie zrobione na poziomie III klasy gimnazjum
7 mar 19:36
ICSP: 10x + y − pewna liczba dwucyfrowa. Oczywiście x,y są cyframi oraz x ≠ 0(bo wtedy dostaniemy
liczbę jednocryfowa)
10y + x − liczba o przestawionych cyfrach
10x + y − 10y − x = 9x − 9y = 9(x−y) − i to jest podzielne przez 9.
Taki dowód jest powiedzmy nie poprawny ale na poziom III klasy gimnazjum normalny uczeń
lepszego nie przeprowadzi (przynajmniej mi tak się zdaje)
7 mar 19:39
Paulina: Bardzo dziękuję
7 mar 19:43