graniastosłupy
fafi: graniastosłupy
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez prostokątny opisany na kole o promieniu długości
4cm. Kąt rozwarty trapezu ma miarę 135 stopni. Wysokość graniastosłupa jest 2 razy dłuższa od
dłuższego ramienia trapezu. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
będę wdzięczna za pomoc !
7 mar 16:29
Mila:

V=P
trapezu*H
r=4
h=2*4=8
H=2|CB|
∡BCD=135
0⇒β=45
0⇔|CE|=|EB|=8
|
CB|=8
√2
a+b=CB+AD=8+8
√2
H=2*8
√2=16
√2
| | 1 | |
Ptrapezu= |
| *(8+8√2)*8=4*(8+8√2)=32(1+√2) |
| | 2 | |
V=32(1+
√2)*16
√2=...oblicz
P
c=2*P
trapezu+P
b
P
b=Obw
trapezu*H=2*(8+8
√2)*16
√2=.. oblicz
7 mar 21:28
Licealista D: A H to nie czasami 16+ 8√2 ?
7 mar 21:36