Wiola
Wiola: zad.3.
Sprawdź, czy równe są wielomiany: W1(x)= (x+2)3 − (2x+3)(2x−3) i
W2(x) = (x−5)(x2 +1) +7x2 +11x +22.
7 mar 19:05
ICSP: Są. Wymnóż je i porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach
7 mar 19:09
Wiola: no właśnie z tym mam problem.
16 mar 23:31
Krzysiek : Wiola . W nocy juz mi sie nie chcialo pisac Musisz sie zapoznac ze wzorami skroconego mnozenia
w pierwszym trzeba znac wzor na szecian sumy (a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
Wiec piszemy w1(x)=(x+2)3−(2x+3)(2x−3) −−−−−−−− teraz czy (2x+3)(2x−3) nie przypomina CI
wzoru skroconego mnozenia a2−b2=(a+b)(a−b) czyli (2x+3)(2x−3)=4x2−9
Wiec mozemy teraz zapisac z e W1(x+2)3−(4x2−9 )=
x3+3x2*2+3*x*4+8−4x2+9=x3+6x2+12x+8−4x2+9 = poredukuj wrazy podobne i zapisz wynik
MOzesz to zrobic inaczej jesli w tym (2x+3)(2x−3) nie widzisz wzoru skroconego mnozenia a
mianowicie wymnozyc te nawiasy i bedzie
W1(x) = x+2)3−(2x+3)(2x−3) = x3+6x2+12x+8−(4x2−6x+6x−9)=x3+6x2+12x+8−4x2+6x−6x+9=
poredukowac i zapisac wynik
Natomiast W2(x) = (x−5)(x2+1)+7x2+11x+22 −−−−−− teraz najpierw musisz wymnozyc nawiasy
Jak to zrobic ?. Otoz musisz wymnozyc w nawiasach kazdy z kazdym i dostaniemy
W2(x)= x*x2+x*1−5*x2−5*1+7x2+11x+22= x3+x−5x2−5+7x2+11x+22 poredukuj, zapisz wynik
Teraz piszesz w1(x)=.............. (piszesz to co wyliczylas ) i W2(x)=...........(to co
policzylas ) i patrzysz jesli sa takie same to sa rowne jesli nie to nie sa rowne . Tyle .
Jeszcze sprwadz czy sie gdzies nie pomylilem (a moge )
17 mar 11:55
17 mar 11:58
Wiola: ok dzięki za przypomnienie wiadomości z przed wielu lat − jestem po technikum które już dawno
skończyłam. A o to co mi wyszło W1 i W2 są równe i wynoszą = x
3 + 2x
2 +12x +17. Dziękuję
za pomoc
22 mar 15:32