Proszę o rozwiązanie zadania
Paweł: Wysokość trójkąta równobocznego jest o √3 krótsza od jego boku. Wyznacz dlugość boku trójkąta
7 mar 18:27
krystek: | | a√3 | |
h+√3=a a wiemy ,że h= |
| |
| | 2 | |
7 mar 18:31
Paweł: Jeśli nie masz nic przeciwka rozwiąż je do konca. Ja muszę się zając innymi
7 mar 18:37
7 mar 18:39
Licealista: ahahha, krystek wymiata. Paweł myślenie nie boli.
7 mar 18:41
Paweł:
7 mar 18:46
Licealista:
h+
√3=a ⇒ h=a−
√3
7 mar 18:48
Paweł: Z góry dzięki.
7 mar 18:48
Paweł: I co dalej bo się męcze i nie wiem
7 mar 19:06
ICSP: a może po prostu Ci się nie chce tego zrobić ?
| | a√3 | |
a − √3 = |
| ⇒ 2a − 2√3 = a√3 ⇒ 2a − a√3 = 2√3 ⇒ a(2 − √3) = 2√3 ⇒ a = |
| | 2 | |
4
√3 + 6
7 mar 19:13
Paweł: Pawel leń nic nie robi cały dzień

. Dziękuje
7 mar 19:17