prosze o pomoc :))
ceaser I: w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krótsza przekątna ma 15, a krawędź podstawy jest o
9 cm krótsza od dłuższej przekątnej
4 kwi 21:16
ceaser I: wiedziałem że bedzie ciężko z tym zadaniem
4 kwi 21:21
ceaser I: no dobra wiem że jest jakaś zależnośc z pitagorasem, pomożecie ?
4 kwi 21:34
dero2005:

f = 15
a+9 = d
h = 2a
h
1 = a
√3
d
2 = H
2+4a
2
f
2 = H
2 + 3a
2
co trzeba policzyć?
5 kwi 08:07
ceaser I: Trzeba policzyc wysokosc tego graniastoslupa
8 mar 00:06
dero2005:
| ⎧ | (a+9)2 = H2 + 4a2 | |
| ⎩ | 152 = H2 + 3a2 |
|
a = 8
H =
√f2−3a2 =
√33
8 mar 07:21