caleczki dwie e e
sprd: Witam!
Czy ma ktos pomysl na 2 calki:
1)
| | x4 − x3 +4x2 −5x + 11 | |
∫ |
| dx |
| | (x−1)3 (x2 +4) | |
i
2)
Probowalem rozwiazac pierwsze, ale wychodzi mi uklad z 5 niewiadomymi a rozwiazanie tego chyba
jest zbyt kloptliwe zeby uznac, ze mozna te calke rozgryzc w jakis inny sposb ;>
Co do drugiej to nawet nie moge rozlozyc mianownika na ulamki proste. Pewnie tez jest jakis
patent

Jezeli ktos ma jakis pomysl, prosze powiedziec

Pozdrawiam!
7 mar 19:27
Basia:
ad.1
jeżeli tam jest na pewno +11 to raczej nie ma innego sposobu
ad.2
| | 2x | | 1 | |
= 8∫ |
| dx + 16∫ |
| dx |
| | (x2+4)2 | | (x2+4)2 | |
pierwsza przez podstawienie t = x
2+4
druga przez rozkład na ułamki proste
nic innego nie przychodzi mi do głowy
7 mar 19:37
sprd: dziekuje.
drugie zrobie jak mówisz, pierwsze odpuszcza bo taka calka to godzina roboty

Zakladajac ze sie w ukladzie rownan czy gdziekolwiek indziej nie pomylę
7 mar 19:49
Mila: drugą całkę rozbić na dwie
| | 16x | | 16 | |
∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | (x2+4)2 | | (x2+4)2 | |
W pierwszej podstawienie : x
2+4=t
w drugiej pierwsze podstawienie: x=2t później sobie poradzisz.
7 mar 19:49
sprd: Mila, czy moglabys wyjasnic mi, skad wzielas te drugie podstawienie? W sensie jak do tego
doszlas?
Co do rozwiazania Basi to drugiej funkcji nie da sie rozlozyc na ulamki proste..
| | 1 | | Ax + B | | Cx+D | |
Bo jak zapisze |
| = |
| + |
| to po porownaniu |
| | (x2 +4)2 | | (x2 + 4) | | (x2 +4)2 | |
wspolczynnikow i rozwiazania ukladu rownan niestety nic mi nowego nie wyjdzie jak znowu ta
funkcja.
7 mar 21:38
sprd: hę?
7 mar 21:48
sprd: Proszę o w miarę mozliwosci wyjasnienie bo musze to dzis rozwiazac a niestety jestem troszeczke
padniety juz
7 mar 21:53
sprd: Prosze o pomoc...
7 mar 22:08
Basia: zrób tak jak Mila podpowiadała
podstawienie x = 2t
7 mar 22:09
sprd: jasne, ale chciallbym wiedziec, skad Mila to wziela

Jak doszla do tego podstawienia.
7 mar 22:11
jikA:
Dobra spróbujmy zrobić pierwszą całkę.
| A | | B | | C | | Dx + E | |
| + |
| + |
| + |
| |
| x − 1 | | (x − 1)2 | | (x − 1)3 | | x2 + 4 | |
A(x − 1)
2(x
2 + 4) + B(x − 1)(x
2 + 4) + C(x
2 + 4) + (Dx + E)(x − 1)
3 =
x
4 − x
3 + 4x
2 − 5x + 11
dla x = 1 mamy
5C = 10 ⇒ C = 2
A(x − 1)
2(x
2 + 4) + B(x − 1)(x
2 + 4) + (Dx + E)(x − 1)
3 = x
4 − 3x
3 + 10x
2 − 11x + 13
A + D = 1
dla x = 0
4A − 4B − 3E = 13
dla x = 2
8A + 8B + 2D + E = 23 ⇒ 6A + 8B + E = 21
dla x = −1
10A − 10B − 8E + 8D = 38 ⇒ 2A − 10B − 8E = 30
Masz układ trzech równań i trzy niewiadome.
{4A − 4B − 3E = 13
{6A + 8B + E = 21
{2A − 10B − 8E = 30
Mam nadzieję że nigdzie się nie pomyliłem.
7 mar 22:15
sprd: jikA − dziekuje, naprawde duzo napisales doceniam to

Powiedz mi jeszcze tylko skad bierzesz te wartosci, np dla x = 1 ? Skad wiesz, ze x = 1 ?
Czy chodzi o miejsca zerowe?
7 mar 22:21
jikA:
Widzę błąd u siebie nie wiem zlało mi się zraz poprawię.
7 mar 22:23
sprd: Prosze jeszcze jezelit o mozliwe o info skad w drugim przykladzie MIla wziela te podstawienie.
A co jeszcze do drugiego to wyszedł mi wynik:
7 mar 22:24
jikA:
Po prostu bierzesz x takie które będą Ci niektóre wyrażenia zerowały albo te które dają
małe wartości dla łatwości obliczeń.
7 mar 22:24
sprd: dobra ten drugi przykład zle obliczylem, tez widze blad. cofam swoj wynik

Prosze w takim
razie tylko o wyjasnienie tego podstawienia
7 mar 22:25
sprd: czyli tak naprawde strzelales podstawiajac za x 1 ?
7 mar 22:26
Basia: liczyła duuuuuuuuuuuużo całek
to w 99% kwestia wprawy i znajomości standardowych podstawień
np. pierwszego i drugiego podstawienia Eulera (ale tutaj to nie te)
7 mar 22:27
Basia: nie strzelała; przecież widać, że dla x=1 współczynniki przy A,B,D i E się zerują
7 mar 22:29
jikA:
Nie strzelałem tutaj wiedziałem że trzy nawiasy dla x = 1 będą zerowe ponieważ zawierały w
iloczynie x − 1 a tylko jedno wyrażenie nie zwierało tego nawiasu.
7 mar 22:30
sprd: no tak

No nic, powalcze jeszcze

Dziekuje w kazdym razie

Ciekawe tylko jak babce na cw. wyjasnie te podstawienie xD
7 mar 22:31
Mila: Już odpowiadam.
Aby otrzymać w mianowniku (t
2+1) muszę w wyrażeniu
x
2+4 podstawić x=2t to mam:
(2t)
2+4=4t
2+4=4(t
2+1)
Bardzo często tak się postępuje.
W Krysickim masz wyprowadzony wzór na całkę,
| | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx= |
| arctgx+ |
| +C |
| | (x2+1)2 | | 2 | | 2(x2+1) | |
Pamiętając o tym chciałam doprowadzić do tej postaci.
Stosuje się przekształcenie
| | x2+1−x2 | |
∫ |
| dx i rozbijasz na dwie całki, właśnie po to chciałam mieć(t2+1)2 |
| | (x2+1)2 | |
7 mar 22:37
jikA:
Ale ja mam błąd u siebie więc tego nie przepisuj jeżeli chcesz to mogę przepisać zaraz jak
powinno być.
7 mar 22:37
Basia: prawdę mówiąc, jak się dobrze przyjrzałam to nie wiem co to podstawienie nam da
chyba nic
∫U{1}{(x
2+4)
2 dx
x = 2t
dx = 2dt
ale może
Mila pokaże o co jej chodziło
7 mar 22:37
Mila:
Czekam na pytanie.
7 mar 22:40
Basia: pisałam zanim Ty napisałaś o 22:37
już Cię rozumiem
7 mar 22:43
Mila: | | 1 | | t2+1 | | t2 | |
J=∫ |
| dt=∫ |
| dt−∫ |
| dt= |
| | (t2+1)2 | | (t2+1)2 | | (t2+1)2 | |
| | 1 | | t | |
=∫ |
| dt−∫t* |
| dt=arctgt−J1 |
| | (t2+1) | | (t2+1)2 | |
| | t | |
J1=∫t* |
| dt= przez części |
| | (t2+1)2 | |
| | t | | t | |
t=u, dt=du; v= |
| ; v=∫ |
| dt; podst. t2+1=s; 2tdt=ds; |
| | (t2+1)2 | | (t2+1)2 | |
| | 1 | | ds | | 1 | | 1 | |
v= |
| ∫ |
| =− |
| s−1=− |
| ] |
| | 2 | | s2 | | 2 | | 2*(t2+1) | |
cd
| | 1 | | 1 | | dt | | −t | | 1 | |
J1=t*(− |
| )+ |
| ∫ |
| dt= |
| + |
| arctgt |
| | 2*(t2+1) | | 2 | | (t2+1) | | 2*(t2+1) | | 2 | |
| | t | | 1 | |
J=arctgt+ |
| − |
| arctgt= |
| | 2*(t2+1) | | 2 | |
Mam nadzieję,że nic nie pokręciłam przy przepisywaniu
7 mar 23:07
jikA:
| | dx | |
To ja przedstawię inny sposób rozwiązania całki ∫ |
| |
| | (x2 + 1)2 | |
podstawiamy x = tg(u) ⇒ dx = (tg
2(u) + 1)du
| | tg2(u) + 1 | | du | |
∫ |
| du = ∫ |
| = ∫ cos2(u)du = |
| | (tg2(u) + 1)2 | | tg2(u) + 1 | |
| | 1 | | 1 | |
cos(2x) = 2cos2(x) − 1 ⇒ cos2(x) = |
| cos(2x) + |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ cos(2u)du + |
| ∫ du = |
| sin(2u) + |
| u + C = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| 1 | | x | | 1 | |
| * |
| + |
| arctg(x) + C. |
| 2 | | x2 + 1 | | 2 | |
7 mar 23:32
Mila: True.
8 mar 00:18
Mila: Myślę, że problem może sprawić przekształcenie sin(2u) do końcowej postaci, potrzebna znajomość
zależności między funkcjami cyklometrycznymi.
Sposób ładny, ja przyzwyczajona do tradycyjnych przekształceń, zapominam o możliwości takiego
podstawienia.
8 mar 11:48