pommocy
olo: narysui i oblicz pole koła,w ktorym cięciwa wyznaczona przez konce dwóch promieni ma długość
8√2m.
7 mar 22:39
krystek: ?
7 mar 22:41
olo: umie ktos ? sorka przed słowem promieni powinno byc prostopadłych
7 mar 22:43
krystek: Wreszcie pomyślałaś ! To teraz rysunek i już masz !
7 mar 22:44
Saizou :

l=8
√2
z tw. cosinusów
(8
√2)
2=r
2+r
2−2r*r*cosx x∊(0:180
o>
64*2=2r
2−2r
2*cosx
64=r
2−r
2*cosx
| | 64 | |
r2= |
| zał 1−cosx≠0 |
| | 1−cosx | |
czy o to chodziło ?
7 mar 22:46
krystek: Olo podał już ,że są prostopadłe promienie
7 mar 22:49
Saizou : jeśli są prostopadłe to x=90
o
| | 64 | | 64 | |
Pk= |
| π= |
| π=64π |
| | 1−cos90 | | 1−0 | |
7 mar 22:50
krystek: Poprawił na prostopadłe promienie


!
7 mar 22:57
olo: dzięki
7 mar 22:57
Licealista D: Yea ,w końcu napisałaś
7 mar 22:58
olo: no wałnie i ja niemiałem jakis tam cośinusów
7 mar 22:58
olo: ehh umiecie cos

? z tego bo ja nic kompletnie jak cos ktos umie niech mi pomoze prosze
7 mar 22:59
Saizou :

l=8
√2
i skorzystaj z tw. pitagorasa
7 mar 23:02
olo: pomocy pomocy pomocy
7 mar 23:02
Licealista D: to zrób tak wyobraź sobie, że r to bok kwadratu a jego przekątna to l . Wzór na przekątną to
a√2
wyznacz a, czyli Twoje r. I wzór na pole πr2
7 mar 23:02
olo: nic nie rozumiem mozesz jasniej Saizou
napisz obliczenia pitagorasa prosze
7 mar 23:03
Saizou : (8√2)2=r2+r2
oblicz r
7 mar 23:04
krystek:

r
2+r
2=(8
√2)
2
7 mar 23:04
Eta:

r=8 to pole koła: P=πr
2= 64π
7 mar 23:07
Saizou : a wzór który wyprowadziłem zależny do kąta między promieniami jest poprawny?
7 mar 23:08
olo: dzięki wszystkim serdeczne dziiia bo nie nie rozumiałam dzia

!
7 mar 23:16