geometria
Magda: W równoległoboku tangens kąta ostrego jest równy 2,4. Krótszy bok ma długość 13, a krótsza
przekątna 20. Oblicz długość dłuższej przekątnej.
7 mar 18:07
Mila:

| | sinα | | 12 | | 12 | |
tgα= |
| = |
| ⇔sinα= |
| cosα |
| | cosα | | 5 | | 5 | |
Z jedynki trygonometrycznej:
| | 25 | | 5 | |
cos2α= |
| stąd cosα= |
| >0 dla ostrego kąta |
| | 169 | | 13 | |
Z tw. cosinusów w ΔABD:
20
2=a
2+13
2−2*a*13 cosα
231=a
2−10a ⇔
a2−10a−231=0, Δ=100+924=1024,
√1024=32
| | 10−32 | |
a= |
| <0 nie odpowiada warunkom zadania |
| | 2 | |
lub
a=21
| | 5 | |
β=180−α, cos(180−α)=−cosα=− |
| |
| | 13 | |
Z tw. cosinusów w ΔABC:
| | 5 | |
|AC|2=212+132+2*21*13* |
| |
| | 13 | |
dokończ i poprzeliczaj wszystko
7 mar 19:33
Magda: Dziękuję
7 mar 20:16
Mila:
7 mar 21:00
Bogdan:

Proponuję takie rozwiązanie:
| | 24 | | 12 | |
tgα = |
| = |
| , (5k)2 + (12k)2 = 132 i k∊N ⇒ 169k2 = 169 ⇒ k = 1 |
| | 10 | | 5 | |
h = 12k = 12, c = 5k = 5, a =
√202 − 122 =
√256 = 16, a + 2c = 26
2x =
√262 + 122 =
√820 = 2
√205
7 mar 22:32
Szlupek: A czy to nie h=5 a c=12

?
30 kwi 22:46
Szlupek: A nie, mój błąd.
30 kwi 22:47
Eta:
| | h | | 12 | |
tgα= |
| = |
| ⇒ h=12 , c= 5 |
| | c | | 5 | |
30 kwi 22:57