całki- pole powierzchni
katrin: jak obliczyć pole powierzchni ograniczonej wykresami
y= x2 − x−6 i y= −x2+5x + 14
8 mar 11:50
aniabb:

przyrównać obie żeby policzyć punkty przecięcia (Δ,x1,x2) a potem całka

x
2 − x−6 = −x
2+5x + 14
x=−2 x=5
górna jest ta druga więc
−2∫
5 (−x
2+5x + 14) − (x
2 − x−6 ) dx
8 mar 11:56
aniabb: −2∫
5 −2x
2+6x + 20dx =
| | x3 | | x2 | |
= −2 |
| +6 |
| + 20x +C ]−25 |
| | 3 | | 2 | |
= −2/3 * 5
3 +3*5
2 +20*5 +C −(−2/3 * (−2)
3 +3*(−2)
2 +20*(−2) +C) =
= −2/3 *125 +3*25 +100 + 2/3 * (−8) +3*4 −40 =....
8 mar 12:03
katrin: dzięki, nie mogłam zrozumieć o co w tym chodzi, ale już wiem

Za godzinę egzamin z maty i
dzięki Wam już wszystko ogarnęłam. Jeszcze raz baaardzo dziękuję
8 mar 12:48