ośmiokąt
dumka:

kto mi powie jak obliczyć czerowoną kreskę
7 mar 22:55
krystek: Z tw .Pitagorasa
7 mar 22:56
Basia:
to jest przekątna podstawy ?
7 mar 22:56
dumka: jak z tw. Pitagorasa przecież tam nie ma trójkąta tylko graniastosłup prawidłowy osmiokątny,
tak to przekątna podstawy
7 mar 22:59
krystek:

A ja widziałam przekątną ściany!
7 mar 23:01
dumka: to jest podstawa ośmiokąta
7 mar 23:05
krystek: Masz rysunek i licz
7 mar 23:06
Licealista D: Zły rysunek

Ośmiąkąt ma być
7 mar 23:07
Basia:

α = 135 ⇒ β=45
y
2+y
2 = 3
2
dalej policz sam
7 mar 23:07
Licealista D: Ośmiokąt*
7 mar 23:07
krystek: Ups , wzięłam sześciokąt . Przepraszam idę spać .
7 mar 23:12
dumka:

wiecie co pomyliłam się miał być taki rysunek, dłuższa przekątna nie krótsza
jak to obliczyć sory za rysunek i ja to nie facet tylko kobieta
7 mar 23:12
dumka: dobra już mam
7 mar 23:14
Licealista D: Masz wyznaczoną krótszą i bok to można pitagorasem
7 mar 23:14
7 mar 23:16
Basia:
dłuższa d=2r
i z tw.cosinusów
3
2 = r
2+r
2 − 2r*r*cos45
o
9 = 2r
2(1−cos45
o)
d = 2*
√r2
7 mar 23:17