Twierdzenia Pitagorasa
Jaa: Czworokąty, zastosowanie twierdzenia Pitagorasa.
1. a) Oblicz długość przekątnej kwadratu o boku 4.
b) Jaką długość ma przekątna prostokąta o bokach 5 i 10?
c) Oblicz długość boku rombu o przekątnych długości 10 i 6.
Proszę o rozwiązanie mi tych zadań, jeśli ktoś jest dobry z geometriI
17 lut 18:40
.....: a) z pitagorasa wiemy ze kiedy bok kwadratu to a to przekatna to a√2 czyli w tym
przypadku 4√2
b) z pitagorasa obliczasz ze 52+102 = p2 gdzie p to dlugosc przekatnej
c) przekatne dziela sie na polowy w rombie a wiec boki trojkata maja 1/2 dlugosci
przekatnych a wiec 52+32 = p2 oblicz sam
17 lut 19:37
stwojciech: twierdzenie pitagorasa a
2 + b
2 = c
2
a)kwadrat to nic innego jak dwa trójkąty równoramienne prostokątne połączone ze sobą
przeciwprostokątną
a=4
b=4
c= ?
c - przekątna
4
2 + 4
2 = c
2
16+16=c
2
32=c
2
√32=c
4
√2 = c
b)
5
2 + 10
2 = c
2
25+100 = c
2
125 = c
2
5
√5 = c
c)
połowę każdej długości bierzemy aby utworzył nam się trójkąt prostokątny.
(1/2 * 6)
2 + (1/2 * 10)
2 = c
2
3
2 +5
2 = c
2
9 + 25 = c
2
34 = c
2
P{34} = c
z tego raczej nie wyciągnie się nic
________________________
Jakby mógł ktoś to jeszcze z doświadczonych matematyków forumowych sprawdzić byłbym
wdzięczny
17 lut 19:38
Eta:
Tak jest ok
17 lut 19:42
Jaa: Dzięki
17 lut 21:13
;):

♥
7 mar 19:29
;): dzięki

♥
7 mar 19:34