Logarytm naturalny
Jk: Witam.
Mógłbym prosić o rozpisanie jak z
takiej postaci:
√8ln√8−√8+1
przejść na taką:
3√2ln2−√8+1
8 mar 15:09
Mila: √8ln
√8−√8+1=
=2
√2ln(2
√2)−2
√2+1=
=2
√2(ln2+ln
√2−2
√2+1=
| | 1 | |
=2√2ln2+2√2* |
| ln2−2√2+1= |
| | 2 | |
=2
√2ln2+
√2ln2−2
√2+1=
=3
√2ln2−2
√2+1
8 mar 15:42
Janek191:
√8 ln √8 − √8 + 1 = 2 √2 ln √8 − √8 + 1 = √2 ln √82 − √8 + 1 =
= √2 ln 8 − √8 + 1 = √2 ln 23 − √8 + 1 = 3 √2 ln 2 − √8 + 1
8 mar 15:42
Jk: Nie rozumiem skąd się to wzięło w logarytmie √2 ln √82 − √8 + 1 tzn pierwiastek z 8 do potęgi
i dla czego zniknęła dwójka z przodu?
10 mar 16:52