ogolnie
Kipic:

Mam problem ;
Promien okregu wpisanego w trojkat prostokatny jest rowny 2. tg jednego z katow ostrych
| | 3 | |
trojkata wynosi |
| .Oblicz odleglosc miedzy wierzcholkami kata prostego a punktem |
| | 4 | |
stycznosci okregu z przeciwprostokatna
obliczylem:
y=2
√2
ale dalej niewiem co robic prosze o wskazowki
8 mar 10:10
aniabb:

a=3x−2
b=4x−2
a+b=5x
8 mar 10:17
aniabb: x=2 szukane odległości a=4 b=6
8 mar 10:18
Kipic: a skad wiadomo ze a to 3x−2 skad to 3x ?
8 mar 10:22
Kipic: | | a | |
czy aby z tego ze w trojkacie postokatnym tg = |
| czyli a = 3 a b 3 ? |
| | b | |
8 mar 10:23
Kipic: "a b =4" sorry
8 mar 10:23
8 mar 10:24
Kipic: ok
8 mar 10:27
8 mar 10:28
Kipic:

a mozna to policzyc tak jak przedstawilem z twierdzenia cosinusów

?
| | 4 | |
więc p2=62 +42 − 2*5*4 * |
| |
| | 5 | |
8 mar 10:41
aniabb: cosx =3/5 i tam potem −2*6*4*3/5
8 mar 10:50
aniabb: zmyliła mnie liczba mnoga użyta w treści i policzyłam tylko a i b
8 mar 10:51
Kipic: dziekuje aniubb
8 mar 10:58