Trygonometria.
Wiola: Sprawdź, czy podane równość są tożsamościami trygonometrycznymi:
a)cosα+ctgα/cosα=1+1/sinα
b)tgα*(1+ctg2α)/1+tg2α=ctgα
c)ctgα*(+tg2α)/1+ctg2α=tgα
7 mar 19:06
PW: a) Jeśli ten zapis miał oznaczać
to źle zapisałaś: powinno być
(cosα+ctgα
)/cosα
| cosα+ctgα | | cosα | | ctgα | | | | 1 | |
| = |
| + |
| =1+ |
| =1+ |
| . |
| cosα | | cosα | | cosα | | cosα | | sinα | |
Teraz widać, jak dowolność zapisu z użyciem ukośnej kreski zamiast kreski ułamkowej może się
| | 1+1 | |
mścić − powinienem też prawą stronę potraktować jako |
| i napisać, że podana równość |
| | sinα | |
jest fałszywa.
7 mar 20:40