oblicz granice funkcji
Beata: Oblicz granice funkcji :
Limx→1√x2 +3−2√x2+8−3
Próbowałam rozszerzać ułamek i doszukiwać się wzorów skróconego mnożenia, ale jak już licznik
jest " ładny" to wtedy problem z mianownikiem lub na odwrót.
Nie widać dobrze więc napisze tak :
− w liczniku √x2 +3−2
− w mianowniku √x2+8−3
7 mar 19:34
Basia:
a x → do czego, bo też nie widać
pisząc ułamki używaj dużego U
7 mar 19:39
Beata: x→1
7 mar 19:41
Basia:
jeżeli x⇒+
∞ to
√x2+3−2 =
√x2(1+3/x2) − 2 = x*
√1+3/x2 − 2 = x*[
√1−3/x2 − 2/x]
tak samo mianownik; wtedy x się skróci i będzie
7 mar 19:42
Basia:
w takim razie pomnóż licznik i mianownik przez
(√x2+3+2)(√x2+8+3)
7 mar 19:44
Beata: | | √x2 + 8 +3 | |
Robię to i wychodzi mi ... Limx→1 |
| ... |
| | √x2+3 + 2 | |
7 mar 19:52
Basia:
no i dobrze; teraz po prostu możesz tam podstawić za x 1
7 mar 19:57
Beata: | | 3 | |
No tak ! A to już jest granica ! lim = |
| ! Dziękuje ! |
| | 2 | |
7 mar 19:58