miejsce zerowe - pomoc
Karo: Miejscami zerowymi funkcji:

f(x) =
23{x
2} − 6
proszę o pomoc. z góry dziękuje
7 mar 22:09
konda: Za f(x) podstawiasz 0 i wyliczasz x
7 mar 22:10
krystek: 2x2−18=0
x2−9=0 ⇔ x=3 lub x=−3⇔
7 mar 22:11
Karo: tylko mi wychodzą całkiem różne wyniki

a powinno mi wyjść −3, 3
jakbyś mógł to rozpisać byłbym ci bardzo wdzięczny bo się zaciąłem na tym przykładzie ...
7 mar 22:13
krystek: A co jeszcze chcesz?
7 mar 22:14
Karo: Krystek, dzięki wielkie

życzę miłego wieczoru.
pzdr
7 mar 22:15
krystek: To już noc idę spać .
7 mar 22:16
Krzysiek : Witam

. Czytanie ze zrozumieniem
7 mar 22:17
Karo: jeszcze jeden przykład, plzz
f(x) = 18{x2} − 12
7 mar 22:24
krystek: | 1 | | 1 | |
| x2− |
| =0 i wylicz leniuszku! |
| 8 | | 2 | |
7 mar 22:25
Karo: tak na szybkiego to zrobiłem to tak
18{x
2} −
12 = 0 /*8
{x
2} − 4 = 0
x=2 lub x=−2
dobrze
7 mar 22:26
Karo: mała poprawka.
wynik wyjdzie x=2 /bez tego x=−2
7 mar 22:26
Karo: sprawdzi ew. poprawi mnie ktoś? ;>
7 mar 22:30
krystek: a dlaczego odrzucasz −2?
x2−4=(x+2)(x−2)
7 mar 22:35
Karo: dzięki Krystek!
7 mar 22:36