rozkładanie na czynniki
enter: jak rozłożyć na czynniki następujące wielomiany:
a) 4x3−8y3
b) x2+6x+9
c) x5−6x3+x2−6
17 lis 19:39
Mela gg:7485568: b) Δ=0, więc jedno miejsce zerowe x0 = −b2a = −3
a=1, b=6, c=9
y=a(x− x0 )2
y= (x+3)2
17 lis 20:05
Mela gg:7485568: c) −6(x3−1)+x2(x3+1)
=(x2 −6)(x3−1)(x3+1)
=(x−√6)(x+√6)(x3−13)(x3+13)
(x3−13)=(x−1)(x2+x+1)
(x3+13)=(x+1)(x2−x+1)
=(x−√6)(x+√6)(x−1)(x2+x+1)(x+1)(x2−x+1)
(x2+x+1) i (x2−x+1)
Δ z tych dwóch równań kwadratowych jesy mniejsza od 0 (Δ<0) więc nie ma miejsc zerowych
(zostawiamy te nawiasy nic nie robiąc w równaniu)
=(x−√6)(x+√6)(x−1)(x2+x+1)(x+1)(x2−x+1)
17 lis 20:20
akante: w a) można traktować 4x3 jako a − 8y3 jako − b i zastosowac wzor na rożnicę sześcianów?
7 mar 22:00
krystek: a)4(x3−2y3)=4(x−3√2y)(x2+3√2y*x+3√22y2)
7 mar 22:10
akante: dlaczego pierwiastek trzeciego tylko z dwojki chyba powinien byc tylko z ygreka moglbys mi
podac jak rozwinąłeś wzór skroconego mnożenia bo niestety ja narazie mam problemy z
wychodzeniem poza schematy w matematyce
7 mar 22:43
akante: Dzieki za info krystek swoją drogą niewychowany jestem zamiast najpierw podziękować a później
przejść do rzeczy to ja owdrotnie..
7 mar 22:45
krystek: x3−2y3=x3−(3√2y)3 teraz jasne?
7 mar 22:47
akante: yes sir dziekuję

ale co dalej jest juz rozlozone? na czynniki?
8 mar 16:31