przekatne rownolegloboku maja dlugosci 5 i 10 cm a cosinus kata miedzy nimi jest rowny
| 1 | ||
.Oblicz obwod i pole tego rownolegloboku. | ||
| 4 |
| 1 | √15 | |||
cosx = | czyli sinx= | |||
| 4 | 4 |
| 25√15 | ||
P= | cm2 | |
| 4 |
| 5 | 5 | 1 | 25 | 25 | ||||||
b2=( | )2+52−2* | *5* | = | +25− | =25 | |||||
| 2 | 2 | 4 | 4 | 4 |
| 1 | ||
cos α= | ||
| 4 |
| 1 | ||
cos(1800−α)=−cosα=− | ||
| 4 |
| 5 | 5 | 1 | 25 | 25 | ||||||
a2=( | )2+52−2* | *5*(− | )= | +25+ | = | |||||
| 2 | 2 | 4 | 4 | 4 |
| 50 | 150 | |||
=25+ | = | |||
| 4 | 4 |
| 5√6 | ||
a= | ||
| 2 |