.
Kenia: Wykaż że
175 + 244 − 1321 jest podzielne przez 10
7 mar 23:36
PW: Rozważ "końcówki" tych potęg − jaką cyfrą kończy się każda z nich.
7 mar 23:38
Eta:
7 mar 23:40
Kenia: każda inną
7 mar 23:42
Eta:
174 : 71= 7
72=4 9
73=.. 3
74= .. 1
75= .... 7 175 −−− kończy się siódemką
itd....
7 mar 23:45
PW: @Kenia, a tak dokładniej?
Tak jak ten pijak, co kazał się taksówkarzowi wieźć do domu.
− A tak dokładniej? − pyta taksówkarz.
− Do dużego pokoju.
7 mar 23:46
Eta:
7 mar 23:47
Kenia: i tak nic z tego nie wiem
7 mar 23:52
Ajtek:
Witam
Eta,
PW 
.
Czyli odrabiamy pracę domową za Ciebie, to zadanko 45
...*15
... mam zrobione, ale nie
pokaże rozwiązania dopuki Ty nie zrobisz tego

.
7 mar 23:54
Ajtek:
Na litość boską ale ort poleciał

dop
óki oczywiście
7 mar 23:55
Kenia: nie musicie odrabiać za mnie. Wystarczą mi dobre wskazówki

Z tego ja nic nie rozumiem.
8 mar 00:00
jikA:
A więc winna leży po Twojej stronie skoro nie potrafisz skorzystać ze wskazówek które podał Ci
PW i podała Eta. Tam wszystko jest zapisane.
8 mar 00:15
Kenia: Nie to nie jest moja wina. Poprostu tego nie rozumiem. Tak trudno zrozumieć że ktoś może
najzwyczajniej nie ogarniać jak to zrobić. Ja naprzykład chętnie bym się dowiedziała jak to
robić. Bo nie zależy mi na tym zadaniu skoro i tak nie bede umiała go zrobić...
8 mar 00:20
jikA:
Jak Eta zapisała 175 kończy się 7. Teraz zobacz czym będzie się kończyła liczba 44.
8 mar 00:22
Kenia: kończy się 6
8 mar 00:25
jikA:
Teraz zapisz sobie potęgi liczby 3 zaczynając od 0 kończąc przykładowo na 12.
Widzisz jakąś zależność między nimi?
8 mar 00:26
Kenia: no jest cały czas, 1,3,9,7
8 mar 00:28
Kenia: no i to jest tak ze żeby były podzielne przez 10 to po lewej stronie powinna wyjśc 10 z tych
ostatnich cyfer tych potęg, bo w sumie tak wychodzi. ?
8 mar 00:30
Eta:
Zobaczmy czym kończy się 13
21
13
1= 13
13
2= 169
13
3=..... 7
13
4=.... 1
13
5=..... 3
13
6=.......9
13
7=.......7
13
8=.......1 i tak co cztery sekwencje
dzieląc wykładnik
21 :4= 5 pełnych sekwencji i reszta 1
zatem 13
21 kończy się
3
pierwsza kończy się
7 + druga kończy się
6 − trzecia kończy się
3
i mamy 7+6−3= 10 czyli kończy się zerem , zatem taka liczba jest podzielna przez
10
8 mar 00:32
PW: Nie wytrzymałaś?

i <gruszka>
8 mar 00:49