Oblicz ułamek.
DBROWN: (1nad16) do potegi 0,25.
Prosiłbym z wyjaśnieniem
7 mar 20:27
7 mar 20:29
7 mar 20:30
DBROWN: Możesz mi opisać jak doszedłeś do takiej postaci? Byłem wcześniej przekonany że mam 0,25
zamienić na 1 nad 4 i przeobrazić to w pierwiastek 4 stopnia z 1 nad 16.
7 mar 20:31
DBROWN: Dzięki wielkie Piotr
7 mar 20:32
7 mar 20:32
Krzysiek : | | a | | √a | |
No przeciez to samo zrobil. Tylko ze Piotr poszedl dalej i ze wzoru √ |
| = |
| |
| | b | | √b | |
| | 4√1 | | 1 | |
skorzystal czyli |
| = |
| bo 14=1 a 24=16 |
| | 4√16 | | 2 | |
7 mar 20:44