trygonometria kąta dowolnego
syllabi: Proszę o pomoc i dokładne wytłumaczenie co i jak, bo średnio rozumiem ten temat, a brzmi
on: Funkcje trygonometryczne kąta dowolnego. Mam takie przykłady:
a) cos(−180st) +tg360st
b) sin810st − cos(−90st)
c) ctg(−450st) * sin(−270st)
Mam ustalić, gdzie leży końcowe ramię kąta i obliczyć wartość wyrażenia.
Mam w podręczniku tabelę wartości dla funkcji tryg, ale tylko dla dodatnich i tylko do
360st. Nie wiem jak mam to liczyć... Proszę o pomoc.
22 kwi 21:06
Mickej : st to stopnie jesli tak to tego nie pisz bo na pierwszy rzut oka wygląda to na jakieś
zabijające parametry
22 kwi 21:07
syllabi: tak to stopnie, przepraszam, już nie będę
22 kwi 21:11
Mickej : cos(−x)=cosx cczyli
cos(−180)=cos180
sin(x+2kπ)=sinx czyli
sin(810)=sin(720+90)=sin90
22 kwi 21:15
szjek: tg810
8 mar 17:02
szjek: wynosi tgα czy poprostu 0 ?
8 mar 17:04