funkcja wymierna - zadania tekstowe
annabellee: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania..:
Dwaj rowerzyści wyjechali równocześnie na trasę długości 36 km. Szybkość pierwszego rowerzysty
była o 6 km/h większą niż szybkość drugiego i pokonał on trasę w czasie o godzinę krótszym niż
drugi. Oblicz średnie szybkości rowerzystów.
Z góry dziękuje i pozdrawiam..
7 mar 18:20
Mila: v− szybkość drugiego rowerzysty
v+6 −szybkość pierwszego rowerzysty
v*t=36 ( wzór s=v*t)
(v+6)*(t−1)=36⇔v*t−v+6t−6=36⇔36−v+6t−6=36⇔
−v+6t−6=0 stąd
v=6t−6
podstawiamy do równania v*t=36 i mamy
(6t−6)*t=36
6t
2−6t−36=0 /:6
t
2−t−6=0
Δ=25
| | 1−5 | |
t1= |
| <0 nie odpowiada warunkom zadania |
| | 2 | |
3*v=36
v=12km/h
Spr. warunkow zadania
v+6=12+6=18, 18*t=36 , t=2
3−2=1 zgodność.
odp. pierwszy rowerzysta jechał z szybkością 18km/h a drugi 12km/h.
7 mar 18:47
annabellee: dzięęki
7 mar 19:01
Mila:
7 mar 19:03
pigor: ..., lub np. tak : niech
x+6, x= ? − szukane szybkości 1−ego
i 2−ego rowerzysty odpowiednio , to z warunków zadania :
t1= t2−1 ⇔
36x+6= 36x−1 /*x(x+6) ⇔ 36x= 36x+36*6−x(x+6) ⇔
⇔ x
2+6x−24*9= 0 ⇔ x
2+6x+9= 25*9 ⇔ (x+3)
2= 15
2 ⇒ x+3=15 ⇒
⇒
x=12 km/h i
x+6=18 km\h − szukane szybkości. ...
7 mar 19:07