oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego czworo
kasia: oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego,
którego przekątna o długości 8 tworzy z podstawą kąt o mierze 60 stopni
8 mar 18:32
irena_1: Kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa do podstawy tego graniastosłupa to kąt między
przekątną graniastosłupa a przekątną jego podstawy.
d− przekątna podstawy
a− krawędź podstawy
H− wysokość graniastosłupa
H=4
√3
d=4
V=8*4
√3=32
√3
a
√2=4
2a=4
√2
a=2
√2
P
b=4aH=4*2
√2*4
√3=32
√6
P
c=2*8+32
√6=16+32
√6=16(1+2
√6)
8 mar 18:39