matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria lo
mirek:
Obliczyć sin kąta ostrego między przekatnymi prostokanta w którym stosunek sumy długości przekatnych do obwodu jest równy k. Mógłby ktoś dac choć jakieś wskazówki jak zacząć i że jakich twierdzen skorzystać? Proszę one pomoc
7 mar 20:02
Basia:
1
1
1
P
ASB
= P
CSD
=
a*
b =
ab
2
2
4
1
1
1
P
BSC
= P
ASD
=
*b*
a =
ab
2
2
4
1
d
d
1
P
BSC
=
*
*
*sinα =
d
2
*sinα
2
2
2
8
1
1
d
2
*sinα =
ab
8
4
2ab
sinα =
d
2
2d
= k
2(a+b)
d = k(a+b) d
2
= k
2
(a+b)
2
d
2
= a
2
+b
2
k
2
(a+b)
2
= a
2
+b
2
2k
2
ab = a
2
+b
2
− k
2
(a
2
+b
2
) = d
2
− k
2
d
2
d
2
(1−k
2
)
2ab =
k
2
d
2
(1−k
2
)
1−k
2
sinα =
=
k
2
*d
2
k
2
7 mar 21:02