7 mar 21:41
jikA:
Jakiś pomysł?
7 mar 21:44
Basia:
ax4+bx2+c = 0
zauważ, że to jest równanie dwukwadratowe
t = x2
at2 + bt + c = 0
i to musi mieć dwa różne rozwiązania dodatnie t1 i t2
wtedy
x1 = √t1 x2 = −√t1 x3 = √t2 x4 = −√t2
Twoja suma= S = 2√t1+2√t2 = 2(√t1+√t2)
S2 = 4(t1+2√t1*t2+t2) = 4*[ (t1+t2) + 2√t1*t2 ] =
4*[ ba + 2√ca ]
S = 2√(b/a) + 2√(c/a)
7 mar 21:49
Saizou : to zadanie bodajże było wczoraj
7 mar 21:50
Basia: to trzeba było poszukać i dodać link
7 mar 21:51
Saizou : ale dopiero przed chwilą zauważyłem to zadanie

, zaraz poszukam
7 mar 21:52
jikA:
| | b | |
Basia błąd się wkradł przy |
| powinien być minus. |
| | a | |
7 mar 21:53
7 mar 21:57
Basia: oczywiście; dobrze, że zauważyłeś(aś)
7 mar 21:58
Ania_601: no dzięki za zainteresowanie
7 mar 22:01