stereometria
danka1004: Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym, w którym
ramiona mają długość 2cm, a kąt między nimi jest równy 30 stopni. Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego ostrosłupa.
8 mar 16:24
Szymon:

P
c−pole powierzchni całkowitej
P
b−pole ściany bocznej=P
ABS
P
p−pole podstawy
P
c=P
p+3*P
b
b=2 cm
| | √3 | |
∡ ASB = 30o =α ⇒cos30= |
| |
| | 2 | |
z tw cosinusów liczymy długość a
a
2=b
2+b
2−2*b*b*cosα ⇒a
2=8−4
√3 ⇒ a=
√8−4√3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PABS= |
| b2*sinα ⇒ PABS= |
| *48 |
| =1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a2√3 | | (8−4√3)*√3 | | 4(2−√3)*√3 | |
Pp= |
| = |
| = |
| =2√3−3 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
P
c=3*1+ 2
√3−3 = 2
√3
8 mar 17:20
rejczel: krawędzie podstawy ostrosłupa trójkątnego mają długość 6cm,6cm,8 cm. Ile wynosi pole podstawy?
8 mar 17:50