Moze ktos zrobic ?
Siwy: W czasie wakacji Marcin przejechał rowerem odcinek o długosci 120km. Gdyby jechał z predkoscia
o 5km/h wieksza to przejechałby te odleglosc w czasie o 2godz krotszym. Wyznacz srednia
predkosc i rzeczywisty czas przejazdu.
7 mar 20:59
irena_1:
vt=120
(v+5)(t−2)=120
vt+5t−2v=120
| | 120 | |
120+5* |
| −2v−10=120 /*v |
| | v | |
−2v
2−10v+600=0 /:(−2)
v
2+5v−300=0
Δ=25+1200=1225
| | −5−35 | | −5+35 | |
v1= |
| <0 lub v2= |
| =15 |
| | 2 | | 2 | |
8 mar 08:46
Kipic: hehe ostatnie zadanie na mature z podstawy , ale w tym roku chyba tego nie bedzie tylko ciągi
dadzą zeby nie bylo ze zawsze tego samego typu zadanie .
8 mar 08:50
Mila: Zadania tego typu ciągle powtarzają się na maturze, raz łatwiejsze, innym razem trudniejsze.
8 mar 12:10