pomocy
klopsik: narysuj i oblicz pole prostokata ,w ktorym dłuższy bok jest równy 12 cm a przekatna jest o 6cm
dłuższa od krótszego boku
7 mar 23:24
klopsik: pomozecie prosze
7 mar 23:27
Piotr:

Z tw. Pitagorasa oblicz x. następnie oblicz pole.
7 mar 23:28
klopsik: a jaki jest wz,ór na pole pomuz mi prosze
7 mar 23:33
7 mar 23:34
7 mar 23:34
Eta:
7 mar 23:34
klopsik: a jak ułozyc to pitagorasa?
7 mar 23:36
7 mar 23:38
klopsik: bo ja mam cos takiego i niewiem co dalej
x2+122=(x+6)2
x2+144=x2+36 /−36
x2+108=x2
7 mar 23:39
Piotr:
a wzory skróconego mnożenia znasz ?
(a+b)2 = a2+2ab+b2
7 mar 23:42
klopsik: yy...czyli jak dalej ?
7 mar 23:43
Piotr:
yy..czyli masz źle prawą stronę rownania. popraw to ze wzoru, który Ci napisałem.
7 mar 23:46
klopsik: aha
7 mar 23:47