matematykaszkolna.pl
zbiór wartości funkcji trygonometrycznej das: Witam, mógłbym prosić o pomoc w wyznaczaniu zbioru wartości funkcji? logcos2πx Problem w tym, że kompletnie nie wiem jak wyznacza się zbiór wartości funkcji trygonometrycznej i nie mam za bardzo kogo się poradzić a i w internecie nie za wiele znalazłem... dlatego jeśli ktoś mógłby to rozwiązać krok po kroku byłbym baardzo wdzięczny
7 mar 19:41
Basia: log[cos(2πx)] ≥ 0 bo jest pod pierwiastkiem ⇔ log[cos(2πx)] ≥ log1 ⇔ cos(2πx) ≥ 1 ⇔ cos(2πx) = 1 w takim razie f(x) = log1 = 0 = 0 D−1f = {0}
7 mar 19:48
das: Nie do końca rozumiem to:cos(2πx) ≥ 1 ⇔ cos(2πx) = 1 Oraz dlaczego postępuje się tak jak przy wyznaczaniu dziedziny skoro mamy wyznaczyć zbiór wartości?
7 mar 20:13
das: Ok, to drugie zagadnienie mniej więcej zrozumiałem, ale mogłabyś Basiu wyjaśnić dlaczego znak ≥ można zamienić na = ?
7 mar 21:21
Basia: ad.1 a czy znasz jakiś kąt dla którego cos(...) > 1 ? ad.2 nie ma reguł; zależy od funkcji
7 mar 21:25
das: Ok, czyli o ile dobrze zrozumiałem tak samo można by postąpić również dla sinusa ale już nie dla tangensa i cotangensa, tak?
7 mar 21:31
Basia: oczywiście tak emotka
7 mar 21:33