zbiór wartości funkcji trygonometrycznej
das: Witam, mógłbym prosić o pomoc w wyznaczaniu zbioru wartości funkcji?
√logcos2πx
Problem w tym, że kompletnie nie wiem jak wyznacza się zbiór wartości funkcji
trygonometrycznej i nie mam za bardzo kogo się poradzić a i w internecie nie za wiele
znalazłem... dlatego jeśli ktoś mógłby to rozwiązać krok po kroku byłbym baardzo wdzięczny
7 mar 19:41
Basia:
log[cos(2πx)] ≥ 0 bo jest pod pierwiastkiem ⇔
log[cos(2πx)] ≥ log1 ⇔
cos(2πx) ≥ 1 ⇔ cos(2πx) = 1
w takim razie f(x) = √log1 = √0 = 0
D−1f = {0}
7 mar 19:48
das: Nie do końca rozumiem to:cos(2πx) ≥ 1 ⇔ cos(2πx) = 1
Oraz dlaczego postępuje się tak jak przy wyznaczaniu dziedziny skoro mamy wyznaczyć zbiór
wartości?
7 mar 20:13
das: Ok, to drugie zagadnienie mniej więcej zrozumiałem, ale mogłabyś Basiu wyjaśnić dlaczego znak ≥
można zamienić na = ?
7 mar 21:21
Basia:
ad.1
a czy znasz jakiś kąt dla którego cos(...) > 1 ?
ad.2
nie ma reguł; zależy od funkcji
7 mar 21:25
das: Ok, czyli o ile dobrze zrozumiałem tak samo można by postąpić również dla sinusa ale już nie
dla tangensa i cotangensa, tak?
7 mar 21:31
Basia: oczywiście tak
7 mar 21:33