granice
na.pomoc.: Oblicz granice:
an= √n2−2n−n
bn=√2n2+10n−3−√2n2−2n+3
cn= √n(n+2)−n kreska ułamkowa n+2−√n(n+2)
7 mar 18:53
Janek191:
| | n2 − 2n − n2 | | − 2 n | |
an = √ n2 −2 n − n = |
| = |
| |
| | √n2 − 2n + n | | √n2 − 2 n + n | |
Wykonujemy dzielenie licznika i mianownika przez n ( pod pierwiastkiem dzielimy przez n
2)
więc
n→
∞
=====================
7 mar 22:30
Janek191:
b
n =
√ 2 n2 + 10 n − 3 −
√ 2 n2 − 2 n + 3 =
| | 2 n2 + 10 n − 3 − ( 2 n2 − 2 n + 3 ) | |
= |
| = |
| | √2n2 + 10n − 3 + √ 2n2 − 2n + 2 | |
| | 12 n − 6 | |
= |
| |
| | √ 2 n2 + 10 n − 3 + √ 2 n2 −2 n + 2 | |
Dzielimy licznik i mianownik przez n ( pod pierwiastkiem przez n
2 )
| | 12 − 6n | |
bn = |
| |
| | √ 2 +10n − 3n2 + √ 2 − 2n + 2n2 | |
więc
| | 12 | | 12 | |
lim bn = |
| = |
| = 3 √2 |
| | √2 + √2 | | 2 √2 | |
n→
∞
=============================================
7 mar 22:46
Janek191:
Po przekształceniu
| | 2 | | 1 +2n + √1 + 2n | |
cn = |
| * |
| |
| | √1 +2n + 1 | | 2 + 4n | |
zatem
| | 2 | | 2 | |
lim cn = |
| * |
| = 1*1 = 1 |
| | 2 | | 2 | |
n→
∞
=================================
7 mar 22:59
Janek191:
Korzystałem z wzoru :
========================
który otrzymujemy z wzoru :
a
2 − b
2 = ( a − b)*( a + b)
8 mar 10:30
na.pomoc.: ok

dzięki wielkie
11 mar 17:30