hardcore
Kipic:

Ostro .. długosc jednego z bokow trojkata jest rowna 6 a cosinus kata lezacegvo przy tym boku
| | 1 | |
jest rowny |
| . Oblicz promien okjregu wpisanego w ten trojkat promien opisanego na nim |
| | 3 | |
okregu jest rowny 9 .
Wiec zobilem to co umialem czyli obliczylem dlugosc innych bokow tego trojkata czyli
b= 6
√8
c = 14
a jak teraz obliczyc ten promien wpisanego okregu w ten trojkat prosze o wskazowki co
zastosowac

?
7 mar 19:27
dero2005:
S =
r2(a+b+c)
gdzie r− promień okręgu wpisanego
R − promien okręgu opisanego
a, b, c − boki
7 mar 19:43
Kipic: Dziekuje
7 mar 19:57
Kipic: | | a*b*c | |
teraz zaczalem przegladac skad sie wzial ten wzor S= |
|   ? czy on jest w tablicach |
| | 4R | |
czy poprostu powstal ?
7 mar 21:17
Dominik: jest w tablicach maturalnych
7 mar 21:19
konda: Jest w tablicach maturalnych
7 mar 21:19
Dominik:
7 mar 21:19
krystek: Można go wyprowadzić . Tobie do liczenia zadań wystarczy spisać z tablic.
7 mar 21:20
dero2005:
h = b*sinγ
| | 1 | | 1 | |
S = |
| a*h = |
| a*b*sinγ |
| | 2 | | 2 | |
7 mar 21:28
Kipic: dzieki dero2005 teraz juz ogarniam skad dokladnie sie ten wzor wzial
7 mar 21:40
yolo: Kipic źle obliczyles boki
20 kwi 20:31