Ostrosłup
Licealista D: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny ABC o przeciwprostokątnej 12 i kącie ostrym
30stopni. Wszystkie krawędzie boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
Wyznacz objętośc tego ostrosłupa.
Nie wiem jak wyznaczyć H.
7 mar 19:42
Licealista D: Kto orientuje się w stereometrii?
7 mar 20:00
dero2005:

c = 12
a = 6
b = 6
√3
r = 3
√3 − 3
H = r
√3 = 9 − 3
√3
7 mar 20:30
Licealista D: Nie tak, kąt jest nie od ściany bocznej, a od krawędzi ściany bocznej.
Wynik powinien być 6√3 , nie sądze, by w odpowiedziach była pomyłka.
7 mar 20:42
dero2005:
Moja wina, źle doczytałem − poczekaj
7 mar 20:46
dero2005:

c = 12
α = 30
o
β = 60
o
a = 6
b =
√c2 − a2 =
√144 − 36 =
√108 = 6
√3
H = R*tg60
o = 6
√3
7 mar 20:55
Licealista D: Fakt, dzięki wielkie. Nigdy bym nie wpadł, żeby opisać okrąg ..

Ale teraz będę pamiętał.
7 mar 20:58
Licealista D: Ale teraz mam zastanowienie, czemu wysokość H pada na krawędź c .?
7 mar 21:00
Licealista D: Bo jak są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni więc wysokośc powinna padać
gdzieś w trójkącie?
7 mar 21:03
Licealista D: Nikt nie potrafi pomóc

?
7 mar 21:29
konda: Jeśli wszystkie krawędzie tworzą z podstawą jednakowy kąt to spodek wysokości leży na środku
przeciwprostokątnej. Warto zapamiętać!
7 mar 21:34
dero2005:

jeżeli ostrosłup jest prawidłowy prosty to na podstawie można opisać okrąg.
jeżeli na trójkącie prostokątnym opiszesz okrąg to środek okręgu wypadnie dokładnie na środku
przeciwprostokątej
przypomnij sobie właściwości kąta środkowego opartego na średnicy
7 mar 21:35
Licealista D: "Jeśli wszystkie krawędzie tworzą z podstawą jednakowy kąt to spodek wysokości leży na środku
przeciwprostokątnej. Warto zapamiętać!" − o właśnie o to chodziło

Dzięki Wam
7 mar 21:57