Wiola
Wiola: Zad. 5
Wykaż, że nie istnieje kąt alfa, taki, że cos (alfa) α= 3/5 i tg α = 3/4.
7 mar 19:14
konda: wyliczasz sinα
i potem do wzoru:
sin
2+cos
2=1
7 mar 19:28
Wiola: dzięki spróbuje dalej sama wyliczyć:
tgα = sinα/cosα /*cosα
sinα= tgα * cosα ⇒ sinα= 3/4 * 3/5 ⇒sinα=9/20
sin
2α + cos
2α = 1
(9/20)
2 + (3/5)
2 =1
81/400 + 9/25 =1
81/400 + 144/400 =1
225/400 ≠ 1
Czy tak to miało być rozwiązane? Czy to już koniec zadania? Ktoś może to sprawdzić? Z góry
przepraszam za zapis ale nie wiem jak wstawić ułamek
22 mar 21:56
Eta:
| | 3 | | 4 | | 3 | |
Jeżeli cosα= |
| to tgα= |
| ≠ |
| |
| | 5 | | 3 | | 4 | |
czyli taki kąt α nie istnieje
22 mar 22:00
krystek: Dobrze, nie widze błędu. Duże U
22 mar 22:02
Wiola: Dziękuje
22 mar 22:22