równanie
tn: sinx+cosx=√2
7 mar 21:35
Mati_gg9225535: albo wyznacz sinx lub cosx i podstaw do 1 trygonometrycznej,
albo wyciagnij przed nawias √2 i zastosuj wzór np na sinus kąta podwojonego
7 mar 21:37
Licealista D: A masz podane założenia, cokolwiek?
7 mar 21:38
jikA:
| | 1 | |
Pomnóż obustronnie przez |
| i skorzystaj ze wzoru |
| | √2 | |
sin(x)cos(y) + sin(y)cos(x) = sin(x + y)
albo
cos(x)cos(y) + sin(x)sin(y) = cos(x − y).
7 mar 21:39
Jack:
podziel przez
√2 i zastosuj wzór na sin(α+β)
7 mar 21:39
ICSP: skorzystaj z tożsamości :
| | π | |
sinx + cosx = √2(sinx + |
| ) |
| | 4 | |
Wyznaczałem Ci już ją kiedyś
7 mar 21:39
jikA:
| | 1 | | π | | π | |
Oczywiście mam nadzieje wiesz o tym że |
| = sin( |
| ) = cos( |
| ). |
| | √2 | | 4 | | 4 | |
7 mar 21:41
Licealista D: @jikA z ciekawości :
sinx + cosx√2 = 1
√2sinx + √2cosx2 = 1
Jak teraz mam do tych wzorów skorzystać, nie mam zielonego pojęcia :<?
7 mar 21:43
7 mar 21:45
Licealista D: aaaa,
√2sinx2 +
√2cosx2 = 1
sin
π4*cosx + cos
π4*sinx = sin(
π4+ x)
Teraz?
7 mar 21:51
Licealista D: sin(
π4 + x) = 1
7 mar 21:52
Ania_601: jaka powinna być odpowiedz?
7 mar 21:55
Licealista D: x =
π4 + 2kπ k ∊⊂?
7 mar 21:58
Licealista D: Nie pasuje coś mi ta odpowiedź :<
7 mar 21:59
tn: ok, a mogę podnieść stronami do kwadratu, a potem z jedynki ?
7 mar 22:00
jikA:
A czemu Ci nie pasuje?
7 mar 22:01
jikA:
Możesz ale musisz dawać dodatkowe założenia aby nie dostać tak zwanych fałszywych pierwiastków.
7 mar 22:10
Saizou : sinx+cosx=
√2
sin
2x+cos
2x=1
(
√2−cosx)
2+cos
2x=1
2−2
√2cosx+cos
2x+cos
2x=1
2cos
2x−2
√2cosx+1=0 (
(
√2cosx−1)
2=0
√2cosx−1=0
7 mar 22:11
Licealista D: Dobrze, zgadza się . Zrozumiałem

A
sinx=
√2 − cosx
2−2
√2cosx + cos
2x + cos
2x= 1
2cos
2x −2
√2cos + 1= 0
t = cosx
2t
2 − 2
√2t + 1 =0
Δ= 8 −8 = 0
x
0 = 2
√2/4 =
√22
czyli
π4 + 2kπ
Tak też będzie dobrze?
7 mar 22:13
Saizou : | | π | | π | |
x=− |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ , k∊C |
| | 4 | | 4 | |
i trzeba rozpatrzeć oba przypadki
(ja od razu jeden pominąłem)
7 mar 22:13
Licealista D: A, ok
7 mar 22:14
tn: Jakie fałszywe pierwiastki ?
przeciez mogę podnosić stronami do kwadratu.
Poza tym otrzymuję dobry wynik, więc w czym problem ?
7 mar 22:39
Saizou : a sprawdź np. dla II ćw. układu
7 mar 22:41
jikA:
Dam przykład z fałszywymi pierwiastkami.
Masz równanie x = 1 podnosimy obustronnie do kwadratu mamy x2 = 1 stąd dostajemy dwa
pierwiastki x = ±1.
7 mar 22:53
jikA:
I co możesz sobie tak w każdym wypadku podnosić do kwadratu?
7 mar 22:54
tn: no nie, ale mi to nic nie podpowiedziało
Co powinienem zrobić ?
7 mar 22:59
Licealista D: Nie podnosić do kwadratu i zrobić jednym ze sposobów które wyżej rozwiązałem
7 mar 23:00
jikA:
Skoro masz równanie sin(x) + cos(x) = √2 to widzimy że prawa strona jest dodatnia więc należy
założyć przed podniesieniem obustronnie do kwadratu że sin(x) + cos(x) > 0. Teraz dopiero
wykonujesz obliczenia.
7 mar 23:02
tn: okey, ale co mi daje to założenie, skoro ja i tak nie wyznaczę dla jakich x to zachodzi (ta
nierówność z założenia)
7 mar 23:10
jikA:
Jeżeli nie wyznaczysz to Ci nie proponuję rozwiązywania w taki sposób równań trygonometrycznych
jaki chciałeś bo źle rozwiążesz równanie.
7 mar 23:14
tn: ale tutaj miałem farta
7 mar 23:16
tn: A możesz wyjaśnić, kiedy mogę równanie/nierównośc podnosić stronami do kwadratu ?
7 mar 23:17
jikA:
Wtedy kiedy dasz założenie. No chyba że obydwie strony są nieujemne wtedy możesz
podnosić spokojnie do kwadratu.
Wcale że nie miałeś farta tylko zobacz że masz źle rozwiązane równanie
sin(x) + cos(x) =
√2 /
2
1 + sin(2x) = 2
sin(2x) = 1
| | 5 | |
Dla k = 1 mamy x = |
| π wstawiamy do równania i otrzymujemy |
| | 4 | |
| | 5 | | 5 | |
sin( |
| π) + cos( |
| π) = √2 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
−sin( |
| − cos( |
| = √2 |
| | 4 | | 4 | |
−
√2 ≠
√2 sprzeczność.
7 mar 23:27
jikA:
Jak sam widzisz dostałeś fałszywy pierwiastek.
7 mar 23:27
jikA:
Masz jeszcze jakieś pytania albo jakieś wątpliwości? Bo ja zaraz będę szedł.
7 mar 23:40
tn: Wielkie dzięki. Już sporo pomogłeś.
Na prawdę dzięki.
7 mar 23:44