matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Mm:
W rosnącym ciągu geometrycznym dane są: a6=16 i a8=4. Oblicz iloraz i jego pierwszy wyraz.
7 mar 12:00
krystek:
a
1
*q
7
=4 a
1
*q
5
=16 _________ dzieląc stronami
1
q
2
=
⇒q= lub q=..
4
7 mar 12:06
Mm:
Dzięki ! ; )
7 mar 22:27