dobrze?
mala: równanie:
−x
2+4x=2
a=2 b=4 c=−2
Δ=2
2−4*2*(−2)
Δ=16+16=32
√Δ=4
√2
| | −4−4√2 | | −8√2 | |
x1= |
| = |
| =−1−√2 |
| | 4 | | 4 | |
| | −4+4√2 | | 8√2 | |
x2= |
| = |
| =−1+√2 |
| | 4 | | 4 | |
8 mar 12:28
dumka: nie a to zawsze stoi przy x2 wiec wyosi −1 b to 4 a c to −2
8 mar 12:31
krystek: b2=16
8 mar 12:31
mala: a jak tam zamiast −x2 będzie 2x2+4x=2 to tamto rozwiązanie będzie dobrze?
8 mar 12:34
krystek:
2x2 +4x−2=0 /:2⇒ x2+2x−1=0
8 mar 12:37
mala: to i tak Δ=32 czyli 4√2
8 mar 12:39
krystek: Żle policzyłaś pierwiastki 12:28
8 mar 12:41
mala: jak źle jak tam wyjdzie Δ=16+16=32
Δ=4√2
8 mar 12:47
8 mar 12:50
mala: no podstawiłam pod wzór
8 mar 12:54