geometria analityczna
Kipic: Wyznacz rownnaie prostyej przechodzacej przez punkt (
√3,−2) oraz
a)prostopadlej do prostej 3
√6x−6y−4=0
b)nachylonej do osi OX pod katem 120 stopni
niemam pojecia jak to robic niema podanych dwoch punktow prosze o pomoc
8 mar 08:59
irena_1:
a)
Prosta prostopadła do prostej Ax+By+C=0
jest prostą o równaniu typu Bx−Ay+k=0
6x+3√6y+k=0
x=√3 i y=−2
6√3+3√6*(−2)+k=0
6√3−6√6+k=0
k=6√6−6√3
6x+3√6y+6√6−6√3=0
b)
y=ax+b − równanie kierunkowe prostej, gdzie a=tg1200=tg(1800−600)=−tg600=−√3
y=−√3x+b
x=√3 i y=−2
−2=−√3*√3+b
−2=−3+b
b=1
y=−√3x+1
8 mar 09:22
PW: Nie ma dwóch punktów, ale jest kierunek i jeden punkt, to wystarczy.
a) Przypomnij sobie jaki jest warunek prostopadłości prostych zapisanych w postaci ogólnej
b) Przypomnij sobie, jaki jest związek między współczynnikiem kierunkowym a w równaniu
y=ax+b
a kątem nachylenia tej prostej do osi OX.
8 mar 09:24
Aga1.: Przekształć równanie prostej z postaci ogólnej do kierunkowej.
a) Zastosuj warunek prostopadłości prostych.
b) a=tgα
a=tg1200=tg(1800−600)=−tg600=−√3
do wyliczenia b wykorzystaj dany punkt.
8 mar 09:25
PW: No to już masz, irena−1 zrobiła Ci prezent (chyba z okazji Dnia Kobiet).
8 mar 09:27
Kipic: Dziekuje

sam bym sobie nie poradzil

.
8 mar 09:53
Kipic: Dziekuje

sam bym sobie nie poradzil

.
8 mar 09:54