funkcja kwadratowa z parametrem
Cinia: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = (m+2)x2 +(3m−2)x + 1. Wyznacz w zależności od parametru
m wzór funkcji g(x) = 1x1 + 1x2, gdzie x1, x2 są różnymi miejscami
zerowymi funkcji f. Podaj dziedzinę i zbiór wartości g.
Interesuje mnie ostatnia część zadania. Należy przekształcić wzór na funkcję g, do postaci
dzięki której używamy wzorów Viete'a. Przy założeniu, że m≠−2 i Δ>0 otrzymujemy dziedzinę
funkcji. Mam problem ze zbiorem wartości funkcji g, jak go wyznaczyć? Brakuje mi koncepcji.
Proszę o podpowiedź.
g(x) = −3m +2
Dg = (−∞; −29) U (2;∞)\ {−2}
Zwg = ?
7 mar 19:18
Cinia: jest ktoś w stanie mi pomóc?
7 mar 19:24
Cinia: aż tak trudne jest to zadanie?
7 mar 19:44
Cinia: proszę o drobną chociaż wskazówkę.
7 mar 19:49
Saizou : 1
o a≠0
2
o Δ>0
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | | | | b | |
3o g(x)= |
| + |
| = |
| = |
| =− |
| = |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | | | | c | |
aż tak trudno
7 mar 19:51
Saizou : g(x)=−3m+2 jest niezależna od x zatem jest to funkcja stała
7 mar 19:52
Cinia: to jest wzór na g(x) mam już policzony ten wzór i mam także dziedzinę funkcji, faktycznie nie
jest to trudne, ale potrzebuję pomocy z wyznaczeniem zbioru wartości funkcji g(x) jak w 1
komentarzu.
7 mar 19:53
Cinia: to jest wzór na g(x) mam już policzony ten wzór i mam także dziedzinę funkcji, faktycznie nie
jest to trudne, ale potrzebuję pomocy z wyznaczeniem zbioru wartości funkcji g(x) jak w 1
komentarzu.
7 mar 19:54
ICSP: ale po co wyznaczać zbiór wartości jak dziedzina jest źle ustalona
7 mar 19:55
Cinia: mam odpowiedzi do tego zadania i niestety dziedzina ustalona jest dobrze, zresztą to bez
znaczenie, proszę tylko o sposób w jaki liczymy w takim przypadku zbiór wartości funkcji.
Podzieli sie ktoś nim ze mną?
7 mar 19:58
ICSP: fakt dziedzina dobrze.
no to teraz zauważasz że funkcja którą otrzymałaś jest funkcja liniową. Zw funkcji liniowej to
y∊R
Wystarczy zatem policzyć wartości funkcji w pkt skrajnych i odpowiednio dobrać przedziały
7 mar 20:01
Cinia: chyba już rozumiem, banał. Dziękuję serdecznie.
7 mar 20:02