Wiola
Wiola: Zad.1 Wykaż, że liczba a = 327 + 329 jest podzielna przez 30. Proszę o pomoc, za którą będę
wdzięczna.
7 mar 18:58
ICSP: 327 + 329 = 326(3 + 33) = 326 (3 + 27) = 30 * 326 = 30k gdzie k = 326
c.k.d.
7 mar 18:59
Wiola: dziękuję choć nie do końca to rozumiem
16 mar 23:39
xl:
No i co ICSP teraz to masz dylemat, będzie albo nie będzie wdzieczna.
17 mar 00:44
Krzysiek : czego nie rozumiesz
Musisz znac taki wzor an*am=an+m
Czyli jesli mamy taki same podstawy to przy mnozeniu wykladniki dodajemy
Przyklady 32+35=32+5=37
Musisz tez wiedziec ze np 58 mozesz zapisac tak 58=5*57 bo 5−mozemy zapisac jak 51 i
51*57=58 , ale tez 58=52*56 = 53*55=54*54=55*53=56*52=57*5
To teraz zobacz na ten przyklad
Musimy tak pokombinowac zeby dostac liczbe postaci 30*k zeby byla podzielna przez 30
Bo zobacz jesli bedziemy mieli tak 30*k i za k podstawimy np 5 no to 30*5=150 a 150 jest
podzielne przez30 bo 150:30=5 Mysle ze teraz rozumiesz
NO to teraz na nasz przyklad zobacz i wzor ktory napisalem na poczatku
Zobacz 327 mozemy zapisac tak 326*31 co jest zgodne z tym wzorem ale nie piszemy 31
tylko sama 3 i jest 326*3 natomiast 329 =326*33 i mamy teraz tak
327+329=326*3+326*33−−− teraz wyciagamy przed nawias wspolny czynnik 326 i
dalej dostajemy 326(3+33) co dostalismy w nawiasie ? no wlasnie 30 bo 3+33=3+27=30 a
k=326 . Mysle ze teraz juz bedzie jasniej
17 mar 01:10
Krzysiek : Wiola napewno bedzie wdzieczna bo ma rozwiazanie .
17 mar 01:12
ICSP: Krzysiu zamieniłeś w jednym miejscu znak * na +

Tak żeby nie było żadnych wątpliwości
17 mar 01:20
Krzysiek : ICSP. Dlatego ja zawsze mowie ze noc jest od spania a nie do pisania
17 mar 12:11
Wiola: Dziękuję Krzysiu za tak dokładne wytłumaczenie tematu. Jestem Ci bardzo wdzięczna

za pomoc

.
Tak na prawdę to nie rozumiałam zapisu 30k ale teraz to rozumiem że k=3
26 czyli inaczej
zapis każdej innej dowolnej liczby którą pomnożymy przez 30 to po jej podzieleniu wynik będzie
również 30. A ja myślałam że to jeszcze trzeba wymnożyć te 3
26 i tego nie mogłam
przeskoczyć. Ps Z tym dodawaniem potęg przy mnożeniu tych samych podstaw to rozumiem i
dziękuję, zmylił mnie tylko na początku ten przykład pierwszy "3
2+3
5=3
2+5=3
7 bo tam
był znak "+" zamiast "*" ale każdemu może się zdarzyć, tym bardziej o tak późnej porze.
Pozdrawiam serdecznie
22 mar 20:38
Krzysiek : Na zdrowie
22 mar 21:52
Eta:
i
22 mar 21:52