wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego
Goban: a2*a4 = 1
a22 + a32 = 5
To w klamrze. Nie wiem co z tym zrobić. To na dole mogę spierwiastkować? z górnego mam
a2 * q4 = 1
ale zostaje to dolne. Pomożecie?
8 mar 00:10
aniabb: z dolnego
a2q2 +a2q4=5
wstawiasz górne
a2q2 + 1 = 5
a2q2 =4
aq =2 lub aq = −2
wstawiasz do górnego
4*q2 = 1
q= 1/2 lub q=−1/2
a=4 lub a=−4
masz 4 ciągi
4,2,1,1/2 an=4*(1/2)n
−4,−2,−1,−1/2 an=−4*(1/2)n
4,−2,1,−1/2 an=4*(−1/2)n
−4,2,−1,1/2 an=−4*(−1/2)n
8 mar 07:41