Asymptoty
Makaveli: Nigdzie nie mogę dojść jak to rozwiązać i prawdopodobnie nie rozwiąże, dlatego prosiłbym o
obliczenie.
f:R \ {−4,2} oraz
wyznaczyć wszystkie asymptoty.
7 mar 15:24
Basia:
D = (−∞;−4)∪(−4;2)∪(2;+∞)
policz najpierw granice na końcach przedziału czyli przy x→ −∞; x→ 4−; x→ 4+;
x→ 2−; x→ 2+; x→ +∞
podaj wyniki; sprawdzę i podpowiem co dalej
7 mar 15:50
7 mar 16:05
Basia:
lim
x→±∞ f(x) = 2
czyli masz asymptotę poziomą obustronną y=2
pozostałe granice zdaje się nie są dobrze policzone; za chwilę sprawdzę i napiszę Ci jak
powinno być
| | f(x) | |
a Ty policz jeszcze limx→±∞ |
| |
| | x | |
7 mar 16:12
Basia:
x
2+2x−8 = (x+4)(x−2)
czyli przy x→ −4
− x
2+2x−8 → 0
+ (przez wartości dodatnie)
| | 2x2+x−6 | | 22 | |
limx→4− |
| = |
| = +∞ |
| | x2+2x−8 | | 0+ | |
przy x→ −4
+ x
2+2x−8 → 0
− (przez wartości ujemne)
| | 2x2+x−6 | | 22 | |
limx→4+ |
| = |
| = −∞ |
| | x2+2x−8 | | 0− | |
masz asymptotę pionową
x= −4
przy x→ 2
− x
2+2x−8 → 0
− (przez wartości ujemne)
| | 2x2+x−6 | | 22 | |
limx→4− |
| = |
| = −∞ |
| | x2+2x−8 | | 0− | |
przy x→ 2
+ x
2+2x−8 → 0
+ (przez wartości dodatnie)
| | 2x2+x−6 | | 22 | |
limx→4+ |
| = |
| = +∞ |
| | x2+2x−8 | | 0+ | |
masz asymptotę pionową
x= 2
więc nie ma asymptot ukośnych
7 mar 16:18
Makaveli: dzięki wielkie, naprawdę. Sorry ze nie policzyłem to o co prosiłaś ale, musiałem na uczelnie.
7 mar 22:52