x
Magda: pomiędzy miastami A i B kursuje autobus. Droga między tymi miastami prowadzi przez wzgórze.
Autobus jadaćy pod górę rozwija prędkość 25km/h, a z góry 50km/h. Podróż z A do B trwa 3,5h a
z B do A 4 h. Oblicz długość trasy autobusu między miastami A i B.
proszę o dokładne wskazówki..
7 mar 18:09
Basia:
AB = AG+GB (G − szczyt wzgórza)
jedziemy z A do B
AG = 25*t1
GB = 50*(3,5−t1)
jedziemy z BA
BG = 25*t2
GA = 50*(4−t2)
t3+t4 = 4
25*t1 = 50*(4−t2)
50(3,5−t1)= 25*t2
rozwiąż układ równań
7 mar 18:22
pigor: ..., widzę to np. tak: niech
sAB=x+y=? − szukana długość trasy,
to z warunków zadania :
| x | | y | | y | | x | |
| + |
| = 3,5 /*100 i |
| + |
| = 4 /*(−50) ⇔ |
| 25 | | 50 | | 25 | | 50 | |
⇔ 4x+2y= 350 i −x−2y= −200 /+ stronami ⇔ 3x=150 i 2y=200−x ⇔
⇔ x=50 i 2y= 200−50 ⇔
x=50 i y=75 ⇒
sAB=x+y=125 km . ...
7 mar 18:51
Licealista: Długa ta górka ^^
7 mar 18:54
Magda: dzieki!
7 mar 19:29