Ogniskowa
TA FIZYKA: Oblicz ogniskowa dwuwypukłej soczewki szklanej (nsz=1,5) o jednakowych promieniach krzywizn
r=12cm a) w powietrzu (np ≈ 1)
b )w wodzie (nw=1,33)
26 paź 17:53
TA FIZYKA: refff
27 paź 17:36
Grześ: Tu tylko pod wzór musisz podstawić:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| =(U{n1}{n2)−1)( |
| + |
| ) |
| f | | r1 | | r2 | |
Gdzie n
1−wspł załamanie soczewki
n
2 − wspł. zalamania ośrodka
oraz r
1 i r
2 to promienie krzywizn
27 paź 18:04
TA FIZYKA: pomoże ktoś w podstawieniu i rozwiązaniu tego zadania ? prosze bardzo !
7 mar 19:16