pomocy
Adam 38: Oblicz:
a) x3−2x2−10x+20=0
b) (x−2)2+3(x+1)(x−3)=(x+4)2
7 mar 14:42
konda: a) x2(x−2)−10(x−2)=0
(x2−10)(x−2)=0
(x−√10)(x+√10)(x−2)=0
x=2 lub x=√10 lub x=−√10
7 mar 14:55
Licealista D: a) grupujesz, w ten sposób x3 − 10x − 2x2 + 20 = 0
Następnie wyciągasz x w pierwszej części, a w drugiej −2
x(x2 −10) −2 (x2 −10) = 0 , dalej powinieneś dać radę.
b) rozwiń wszystkie nawiasy tak, żebyś miał ax2 + bx + c = 0
7 mar 14:55
bezendu: a) x
3−2x
2−10x+20=0
x
2(x−2)−10(x−2)=0
(x−2)(x
2−10)=0
(x−2)(x−
√10)(x+
√10)=0
x=2 ∨ x=−
√10 ∨ x=
√10
b) x
2−4x+4+3(x
2−3x+x−3)=x
2+8x+16
x
2−4x+4+3x
2−9x+3x+9−x
2−8x−16=0
teraz zrób redukcje wyrazów podobnych i dokończ
7 mar 14:58
Adam 38: tylko ja nie wiem jak to zrobić bo nie pamiętam ze szkoły jak to liczyło się
7 mar 15:05
bezendu: hmm to może spróbuj a nie od razu się poddajesz ?
7 mar 15:07
Adam 38: kto mi potłumaczy do końca
7 mar 19:57
stanisław:
X2 − 4X + 4 +3(X+1)(X−3) = X2 + 8X +16
Skracamy
3(X+1)(X−3) = 12X + 12
(X+1)(X−3) = 4(X+1)
X−3 = 4
X = 7
7 mar 20:20
jikA:
stanisław a czemu sobie skracasz przez x + 1? Przecież x = −1 jest rozwiązaniem tego
równania.
7 mar 20:27