kąty w graniastosłupie
Mmm: w graniastosłupie prawidłowym mam policzyć przekątną graniastosłupa, jak mam zaznaczyć kąt
nachylenia tej przekątnej do płaszczyzny ściany bocznej? mam ogromny problem z zaznaczaniem
kątów tego typu.
Bardzo proszę o pomoc!
7 mar 17:56
dero2005:
7 mar 18:00
Mmm: tak zaznaczałam, ale nadal nie mogę rozwiązać tego zadania, mam dany cosα=0,8 i krawędź
podstawy 5 cm. możesz mi wytłumaczyć jak to policzyć ?
7 mar 18:08
dero2005:
Ale co masz policzyć ? Napisz całe zadanie.
7 mar 18:25
Mmm: w granistosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma dł 5 cm. wyznacz długość
przekątnej graniastosłupa, jeśli cos kąta nachylenia tej przekątnej do płaszczyzny ściany
bocznej wynosi 0,8
7 mar 18:28
dero2005:
a = 5
cos α = 0,8
sin α =
√1 − cos2α =
√1 − 0,64 =
√0,36 = 0,6
7 mar 18:38
Mmm: dziękuję za pomoc!

nie zauważyłam tego kąta prostego, przez co nie mogłam tego ogarnąć
7 mar 18:45