Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną.
wajdzik: Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną:
x≥0 ∧ x<0
| 2x+4 | | −2x+4 | |
| −4<0 ∧ |
| −4<0 |
| 3x−1 | | 3x−1 | |
| 2x+4−12x+4 | | −2x+4−12x+4 | |
| <0 ∧ |
| <0 |
| 3x−1 | | 3x−1 | |
| −10x+8 | | −14x+8 | |
| <0 ∧ |
| <0 |
| 3x−1 | | 3x−1 | |
(−10x+8)(3x−1)<0 ∧ (−14x+8)(3x−1)<0
| | 4 | | 1 | | 4 | | 1 | |
x1= |
| , x2= |
| ∧ x1= |
| , x2= |
| |
| | 5 | | 3 | | 7 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 4 | | 1 | |
x∊(−∞, |
| ) U ( |
| , +∞) ∧ x∊(−∞, |
| ) U ( |
| ,+∞) |
| | 3 | | 5 | | 7 | | 3 | |
x≥0 x<0
⇔ ⇔
| | 1 | | 4 | |
x∊(0, |
| ) U ( |
| , +∞) ∧ x∊(−∞,0) |
| | 3 | | 5 | |
Część wspólna: x∊∅
Coś tutaj zrobiłem źle ale nie wiem cooo.
7 mar 19:14
pigor: ... tu nie masz koniunkcji i (∧) tylko alternatywę lub (∨) . ...
7 mar 19:18
Kicia: a) |x| ≥ 0
b)| x|≤0
c) |x|>0
d) |x|<0
7 mar 19:20
MQ: Masz mieć spójnik ∨ a nie ∧, czyli nie część wspólna tylko suma.
7 mar 19:20
wajdzik: Rozumiem, pomieszało mi się już, że przy znaku "<" V "≤" zawsze idę w "i".
Ok, czyli wyciągam z dwóch przypadków rozwiązania i do odpowiedzi daję "sumę przedziałów" tak?
Dobrze wykonałem obliczenia?
7 mar 19:21
wajdzik:
7 mar 19:30