Znajdź wzory funkcji kwadratowych
Loulou: Witam, mam takie zadanko:
podane są 2 tabelki z danymi. Należy wyznaczyć wzór funkcji dla każdej z nich, a następnie z
tych dwóch wyznaczyć jeden wzór, który będzie dla nich wspólny. Kompletnie nie wiem jak to
zrobić :<
1 tabelka zawiera punkty: (1000,70); (2000, 35); (3000,23); (4000,18); (5000,14); (6000,12)
2 tabelka zawiera punkty: (1000,10); (2000,15); (3000,20); (4000,25); (5000,30); (6000,35)
Byłabym bardzo wdzięczna jakby ktoś to wytłumaczył
6 mar 22:52
Aga1.: Tabelka 2 jest tabelką funkcji liniowej y=ax+b,
a i b oblicz z układu
1000a+b=10
2000a+b=15
7 mar 08:59
PW: "... a następnie z tych dwóch wyznaczyć jeden wzór, który będzie dla nich wspólny".
Brawo dla autora, to jakiś mistrz dydaktyki i zwycięzca w konkursie na jasność wypowiedzi. Nikt
tak nie zniechęci jak dobry nauczyciel.
No, chyba że zaprezentowałaś nam jakąś zagadkę z konkursów mierzących pseudointeligencję. Mam
przykład:
− Czym różni się jeden z ptaków od pozostałych?:
sikorka, wróbel, szpak, sokół.
7 mar 11:33
Skipper:
... tylko sokół poluje na sikorki ... wróble ... czy też szpaki −
7 mar 11:37
PW: Nie, według autorów testu na IQ wróbel się różni, bo nie zaczyna się na literę "s". Dlatego nie
wierzę w testy IQ − według mnie sprawdzają opanowanie takich "sztuczek z przymrużeniem oka".
7 mar 11:42
Loulou: Aga1, dzięki.
PW: zaiste autor pewnie jest geniuszem, ja jedynie cytuję treść zadania
7 mar 12:22
aniabb: da się pierwszą tabelę opisać wzorem
ale współczynniki z drugiej tabelki nie bardzo się dają dopasować do pierwszej
7 mar 13:19
PW: No to teraz powiedzcie mi, dlaczego hasło zadania brzmi: "Znajdź wzory funkcji kwadratowych".
7 mar 13:25
aniabb: poćwiczę jeszcze ze wzorem
7 mar 13:36
aniabb:
jak dla mnie za mało dokładne jak na zadanie matematyczne (bo z wyników pomiarów to byłoby
super)
| | 809,74 | |
y= |
| − 14,327 |
| | 0,005x+5 | |
lub
lub
7 mar 13:45
PW: | | 70 | | 70 | | 70 | | 70 | | 70 | |
1→70, 2→ |
| =35, 3→ |
| ≈23, 4→ |
| ≈18, 5→ |
| =14, 6→ |
| =12 |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | |
Moja propozycja:
(oś iksów przeskalowana).
7 mar 21:09
PW: I w tej samej poetyce druga funkcja
g(n)=(n+1)•5.
A "wzór dla nich wspólny'?
7 mar 21:41