Objętośc walca
kryss: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o przekątnej długości 2.
Przekątna tego prostokąta tworzy z jego bokiem będącym wysokością walca kąt 60 stopni.
Oblicz objętość tego walca.
2 mar 22:57
Basia: rozwiązuję
2 mar 23:03
Basia: rozwiązuję
2 mar 23:03
Bartek: sin30 = h /2 => h =1
x2 + 12 = 22
x = √3/2
r= 1/2x => r = √3/2
V = πr2h = >3π/4
2 mar 23:08
Basia:
prostokąt, który powstaje po rozwinięciu pow.bocznej walca ma boki o długości:
H i 2πR gdzie H - wysokość walca R - promień podstawy
d = 2
cos60 = H/d
1/2 = H/2
H = 1
------------------
sin60 = 2πR/d
√3/2 = 2πR/2
√3/2 = πR
R = √3/(2π)
---------------------------
V = πR2H =n π*(3/4π2)*1 = 3/(4π)
2 mar 23:08
Bartek: błąd, x =
√3 oczywiście
2 mar 23:08
2 mar 23:10
Bartek: racja, też teraz to zauważyłem
2 mar 23:11
kryss: Dzięki wielkie za pomoc
2 mar 23:15
kryss: Mam jeszcze jedno zadanie, może mi pomożecie. Pole powierzchni bocznej stożka stanowi
2/3jego pola powierzchni całkowitej. Wyznacz miarę kąta jaki tworzy wysokośc stożka z
jego tworzacą.
2 mar 23:18
tiki:
πrl = (2/3) ( πr2 + πrl)
( 1/3)πrl = (2/3) πr2
( 1/3)* l = (2/3)*r
l = 2r
sin α= r/ 2r to sinα = 1/2 to α= 30 o
2 mar 23:25
alix: 6429:0,2556 zapisz liczbę w postaci potęgi o podstawie 2.
7 mar 21:44